Turistička zona “Sutla”


Uz rijeku Sutlu prostire se područje koje je kao stvoreno za užitke i opuštanje.
Mnoštvo izvora termalne vode i raskoš netaknutih kutića prirode pružaju si ruke s bogatstvom povijesne i kulturne baštine.

Zbog blagog podneblja i pitome zemlje, prilično gusto nikli su u prošlosti gradovi i trgovačka naselja, danas su to na obje strane rijeke, ugodna skloništa za sve koji su željni zdravog i zanimljivog odmora.

Više od 80 kilometara duga Sutla nekoć je dijelila austrijsku Štajersku i ugarsku Hrvatsku, danas je cijelom dužinom svog toka granična rijeka između Slovenije i Hrvatske. U tim krajevima granica nikada nije bila oštra crta razdvajanja između ljudi. Godine 2000. općina Podčetrtek na slovenskoj strani granice i općina Zagorska Sela na hrvatskoj strani dogovorile su se o uspostavljanju posebne turističke zone.

Zona turistima, putnicima i izletnicima na pješačkim i biciklističkim stazama i vodenim putovima olakšava prijelaz državne granice te time čini obilazak pojedinih zanimljivosti, na obje strane, još ugodnijim. Naselja na malograničnom području prostiru se od brane na budućem Vonarskom jezeru kod naselja Vonarje u Sloveniji i Harine Zlake na hrvatskoj strani do malograničnog prijelaza Sedlarjevo na slovenskoj, odnosno Plaviča na hrvatskoj strani.

Slovenski dio područja uz Sutlu seže na zapadu do Kozjanskih brežuljaka, na sjeveru ga od drugih slovenskih pokrajina odvajaju grebeni južnih Podravskih brežuljaka. Uži hrvatski dio obuhvaća krajnji sjeverozapadni dio Krapinsko-zagorske županije. S te strane zatvaraju ga bezbrojni slikoviti brežuljci s vinogradima, šumama i travnjacima. I slovenski i hrvatski dio područja pun je prirodnih i kulturno-povijesnih zanimljivosti koje vrijedi obići.

Kad se u području odlučite šetati, sjednete na bicikl ili uzmete vesla u ruke, nije se potrebno opterećivati politikom. Opustite se i potražite za vas vlastite izvore zdravlja, prepustite se veselom uživanju i otkrivanju ljepota koje ne poznaju državne granice.

Više informacija možete naći u promotivnoj knjižici:

Turistička Sutla - Prvi dio (pdf)
Turistička Sutla - Drugi dio (pdf)

 
GLAVNI CILJ

OPĆINA ZAGORSKA SELA


Glavni cilj je zadržati stanovništvo na ovom području i omogućiti im uvjete za pristojan život, da se valoriziraju ljepote krajolika i očuvanost prirode.


POVIJEST OPĆINE